Monday, December 18, 2006

Review of our lives

Nem írtunk eddig, és?
Ez van, na. Az internetellátás akadozik, és ez egy kicsit nehézzé teszi a dolgot.
London drága város, nekem nincs kedvem egyfolytában pénzt kicsengetni egy ilyen alapszolgáltatásért.
Másra költök: filmőrült vagyok.
Most hogy vége a vhs korszaknak (végre) hihetetlen mennyiségű film vált elérhetővé, hihetetlen minőségben és hihetetlenül elérhető áron. Másolni? Ugyan már, legfeljebb csak azokat, amik annyira nem fontosak, mondjuk hülye akciófilmek, gyengébb vígjátékok, stb.
Szerzemények vannak már bőven: Almodovar 7 filmje, köztük a Volverrel, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer megnézni – mint legtöbb filmjét, hiszen majdnem mind igazi remekmű - japán rajzfilmek, az animék legjava – ezeket alapos mérlegeléssel és utánajárással vettem meg, néhányat ami nem tetszett vissza is vittem – amik az ócska szájbarágós dizniszarokat kenterbe verik, mesék Miyazaki mestertől, aki már Disneynél is nagyobbnak számít, ha filmjeit nem a bevétel alapján mérlegeljük.
(Ezeknél a meséknél többet kell gondolkodni, átlagban hosszabbak az amerikaiaknál, mind a történetek, mind a figurák nagyon jól ki vannak dolgozva – szólnak a gyerekkorról, a felnőtté válásról vagy az.- ember és a természet kapcsolatáról, az elmúlásról. Néhány cím: Szomszédom, Totoro; Princess Mononoke; Chihiro szellemországban; Nausicaa, a völgy hercegnője)
Az igazi kedvencünk viszont: Vampire Hunter D – rohanjatok és vegyétek meg gyorsan, otthon most adták ki szinkronnal!!! Eszméletlenül szép, izgalmas és lebilincselő, újra és újra nézhető vámpíros rajzfilm – sok jelenet akár egy egy festménybe is beillene!
De az élvezet mellet gyűjtöm a klasszikusokat is: megszereztem a Patyomkint, a Nosferatut, Makk Károlytól a Szerelmet (itt Londonban aka ’Love’), és a legújabb kedvencem a Vágy villamosa. Marlon Brando óriásit alakít benne, jó egynéhány évvel még a Keresztapa előtt!
Jackie Chan is van már minden mennyiségben, és a tervbevett adag sem kicsi – otthon egyszerűen még mindig olcsóbb. Hát ez van.

A filmek mellet most a karórák kötnek még nagyon le, de azokat egyelőre nem gyűjtöm. Ez egy olyan költséges szenvedély, ami mindannyiótokat az őrületbe kergetne. Mért is? Hogy hogy miért? Az árak miatt: csak egy kis töredéke egy két óra árának már több mint odahaza egy élet keresete!
Én Breitling rajongó vagyok már több mint tíz éve, az álmom mindig is egy Breitling volt, csak sajno egy ilyen óra ára 2000 fontnál kezdődik. (Már az, amelyik tetszik...)
De nem csak egyfajta órát gyártanak Svájcban, és egy óra nem csak 2000 fontba kerülhet.
Rolex, Doxa, Cartier, Pathek Phillipe csak kóstolónak. Az utóbbit amikor először láttam, nem akartam hinni a szememnek: 24000 font volt odatéve a kirakatban az óra mellé, heh!
De akkor még a híres Harrodsban egyszer sem néztem meg az órákat, ahol is végül a pár száz fonttól eljutottunk a 340000-es gyémántköves óráig.
Bagatell, kinek kell egy ilyen csicsás szar? Pathekék sima aranyórát már 549000 fontért is kínálnak, bár az is lehet hogy nem is arany. Viszont szép és igazi remekmű!
És hogy ki vesz ilyet? Megveszik az ilyet, nyugi. És még az oroszoknak sem kell bejönni: az idén a Cityben, ami a pénz egyik fővárosa, a vezető menedzserek között több mint három milliárd dollár prémiumot osztottak szét, s nem egy ember kapott két - három millió fontot ajándékba...
Na már most mit vegyen egy olyan ember ennyi pénzből, aki heti hét nap napi 18 órát dolgozik? Aki a két hetes hawaii nyaralás második napján hazarepül családját hátrahagyva újabb és újabb üyleteket kötni?
Vegyen csak egy szuperdrága órát fölvágni a haverok előtt, még így is túl sok pénz marad a jutalomból....

De mit is várjunk egy olyan országtól, ahol a metróra két marokkal szórják a pénzt, és mégis semmit sem haladnak, és csak a botrányok szaporodnak az újságokban? Ahol a metró biztonsági kameráinak felszerelési költsége egyenként (persze mindent beleszámolva) 15000 font? 1 kamera = 15000 font? Yes.

Amerika lehet hogy a lehetőségek hazája, de messze van, sok a tűzhangya, és drága az egészségügyi ellátás.
Anglia csak itt van, e, az sztk ingyenes, (igaz olyan mint a magyar), pénzt lehet találni dögivel, és itt a kutya se perel be, ha véletlenül ferde szemmel néz rá az ember.

5 Comments:

At 12:43 AM, Anonymous Anonymous said...

A cégünknél egy igen nagy fejes bekarmolva egy bulin azt mondta nekem: Egy férfinak két dolog fontos, hogy legyen:
1. karórája
2. bicskája
Éreztem, hogy elveszett ember vagyok, mert se késem, se órám....

 
At 2:43 AM, Anonymous Anonymous said...

Az óra fölösleges... Minek neked úgyis csak elhagynád... :-)A telefonod mutatja az időt nem? És még ott a "Bigbend" is hogy Győzikét a szupermagyartvhöst idézzem akit persze utálok, mert egy seggfej.... Szóval Londonban az is mutatja az időt....

Üdv. Vili

 
At 11:46 PM, Anonymous Anonymous said...

Tök jó hogy ilyen eseménytelen ez a blog. Legalább nem maradok le semmiről.
:o>

 
At 12:44 PM, Anonymous Anonymous said...

Itt jelezném, h. egyrészt nem engedem győzikét bántani, mert nagy kedvencem!! Másrészt Elviském te meg olvassad az én blogomat ha új infót akarsz :)

 
At 1:09 PM, Blogger GeffZ said...

Ja

 

Post a Comment

<< Home